Tartalomjegyzék

Gyógynövénydohányos

Tweet A leszokást fontolgatók körében talán nem ismeretlen a gyógynövényes cigaretta fogalma, ám annak egyik összetevője a hólyagos lobélia már egészen biztos, hogy csak a gyógynövények ismerőinek mond valamit.

A gyógynövényes cigaretta is ártalmas az egészségre

A hólyagos lobélia vagy más néven indián dohány a nikotinra leginkább hasonlító gyógynövény. A növény 14 féle gyógynövénydohányos, köztük lobelint tartalmaz, ami hasonló a nikotinhoz, de nem minden hatásuk egyezik.

A fogadalmak - gyógynövénydohányos tapasztaltam - általában kevés témakör köré kapcsolódnak, például munka, párkapcsolat, vagy épp egészség, utóbbi esetben pedig leginkább a dohányzás abbahagyásáról van szó. Engem szerencsére nem érint a füstölgésről való leszokás, egy kedves barátom azonban decemberben elhatározásra jutott, és mint sokan mások, ő is az év gyógynövénydohányos napját jelölte ki utolsó füstös napnak, így már harmadik napja él cigaretta nélkül. Mindenképp szeretném őt támogatni, ezért körülnéztem, hogy milyen természetes, növényi segítség kínálkozik a leszokáshoz. A mindenféle csodaszereket, mágikus tablettákat, mágneses bizgentyűket mellőzném, nézzük hát, hogy mivel járul hozzá a természet a sikerhez. Több forrás szerint segíti a leszokóban lévő dohányost a kálmos Acorus calamus gyökerének rágcsálása, és állítólag hasonló segítség várható a lándzsás útifű Plantago lanceolata tea kortyolgatásától.

A hólyagos lobélia enyhíti a nikotinéhség érzetét, de nincs olyan sajátsága, amitől rá lehetne gyógynövénydohányos. Az indián dohány használatának akadnak ellenzői a tengerentúlon, mivel a növény dohányzásról való leszokásban segítő hatékonyságát sokan ferde szemmel nézik.

A kutatások gyógynövénydohányos hányada azonban azt bizonyítja, hogy igenis eredményesen használható a nikotinéhség és függőség megszüntetésére.

Kapcsolódó cikkek

Dohány vs. Lobélia Több kutatónak is szemet szúrt, hogy az indián őslakosok mindennapi szokásaihoz hozzátartozott dohányzás.

A gyógynövényes cigaretta is ártalmas az egészségre Megjelent: Írta: mag. Kranjc—Nikolić Tatjana A gyógynövénydohányos, illetve a dohány használata voltaképpen az emberi test minden szervére ártalmas és egész életen át egészségkárosító hatása van. A rákos megbetegedések, légzőszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések és számos más betegség, egészségügyi probléma okozója. Szlovéniában a dohány a rizikófaktorok között a legfontosabb megakadályozható rizikófaktor.

Sok 80 éves dohányzó kiváló egészségnek örvendett, mivel rendszeres pöfékelésükhöz nem szimpla dohányt, hanem lobéliát használtak. A vegyi anyagok egy része a növény termesztésekor került a dohányba, a maradékot pedig a feldolgozáskor és a csomagoláskor adták a cigarettához.

Az indián dohány íze azonban nem hasonlít a bolti cigarettáéhoz, a szaga pedig nem feltétlenül túl kellemes, ám a cigarettázás folyamata cigi meggyújtása, füstölés miatt, gyógynövénydohányos függőség ezen részét jóval könnyebben elégíti ki, mint az egyéb leszokást segítő termékek.

Indián dohány egyéb jótékony hatása A hólyagos lobélia, a máig ismert egyik leggyorsabban ható görcsoldó gyógynövényamelyet elsősorban asztmára, hörghurutra, görcsös köhögésre és felső légúti panaszokra használnak.

  1. A cigaretta alternatívái - HáziPatika
  2. Akik dohányzó mágnest használtak
  3. Gyógynövény-cigaretta – Wikipédia

Külsőleg használható zúzódás, gyógynövénydohányos, rovarcsípés, daganatok és rák ellen. Adagolás: 3 — 15 g ; 5 — 15 csepp tinktúra.